Literárna kaviareň

89. Literárna kaviareň – Jakubecz László

Lázadó Krisztus.

89. alkalommal tartottak Irodalmi Kávéházat Zselízen. A Kávéház rendszerint más-más helyszínen kerül megrendezésre, különböző közéleti, főként irodalmi témákban. A rendezvénysorozat kezdeményezője a városi könyvtár, aki mellé az évek során a Csemadok helyi alapszervezete és más kulturális szervezetek is betársultak, azzal a feltett szándékkal, hogy minél színesebbé varázsolják a kisváros kulturális életét. Május 6-án ezúttal visszatért a rendezvény a festői környezetű Magyar Házba. Vendégül pedig nem mást látott, mint Jakubecz László előadóművészt, a Pátria Rádió szerkesztőjét, aki József Attila válogatott költeményeiből tartott verses zenei estet. Olyan klasszikusok hangzottak el, mint a Levegőt!, Mama, A Dunánál, Nagyon fáj, Születésnapomra, Tudod, hogy nincs bocsánat vagy éppen a korszakalkotó Tiszta szívvel. Annak ellenére, hogy ezen versek legtöbbje már meg volt eddig is zenésítve, Jakubecz előadásmódja egy egészen új köntösben mutatta be az avantgárd költő egyedi gondolatvilágát. A következő Irodalmi Kávéház időpontja május 14-ére lett kitűzve, ismét ugyanazon helyszínre. Akkor Szomolai Tibor fogja bemutatni Felvidéki Saga című sikerkönyvét, mely megjelenése után osztatlan sikert ért el az olvasók körében. A családregényben Szomolai arra a sokat keresett kérdésre keresi a választ, hogy nehéz-e Felvidéken magyarnak lenni? A szervezők mindenkit sok szeretettel várnak a könyvbemutató beszélgetésre a fent említett helyen és időponton 16 órára.                                                                                                                                Csonka Ákos.

DSC04708 [1600x1200]DSC04695 [1600x1200]DSC04699 [1600x1200]DSC04694 [1600x1200]DSC04700 [1600x1200]

Jakubecz László 

1981 nyarán látta meg a napvilágot Vágsellyén, Szlovákiában. A galántai Kodály Zoltán Gimnáziumban érettségizett. Színészként végzett a pozsonyi Színművészeti Főiskolán, 2004-ben. Több szlovákiai színháznál is megfordult. 2010-től a Szlovák Rádió és Televízió alkalmazásában dolgozott, mint a magyar nyelvű Pátria Rádió műsorszerkesztője és riportere. 2013-ban készült el a József Attila verseiből összeállított  “Lázadó Krisztus” c. első, önálló előadói estje.

A “Lázadó Krisztus” c. verses-zenés előadói est József Attila költeményein keresztül mutatja be a költő életének, szellemi fejlődésének és költővé érlelődésének fontosabb állomásait . A kiválasztott versek mind eme sorsfordító eseményekhez fűződnek, bemutatják József Attila belső valóságát, lelki világának történéseit.

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s